Wat doet stress met ons lichaam en brein?

Geen leven zonder stress, dat zullen we allemaal wel herkennen. Stress betekent niets anders dan spanning of druk. Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren.

Als stress te lang aanhoudt, te vaak voorkomt en/of te groot is, is er onvoldoende gelegenheid om tussentijds te herstellen. Dan is er sprake van ongezonde stress. Deze stress brengt je lichaam in staat van paraatheid. De hormonen adrenaline en cortisol komen vrij, ook wel vlucht- of vechthormoon genoemd.

In de vlucht- of vechtmodus worden belangrijke processen die er gezamenlijk voor zorgen dat jij gezond blijft naar de achtergrond geschoven. Dit zijn bijvoorbeeld het opnemen van voedingstoffen, het op orde houden van je immuunsysteem en natuurlijk het aanmaken van nieuwe cellen en het onderhouden van bestaande cellen. Door de stress denkt het lichaam dat er acuut gevaar is, daarbij treden hele andere processen in werking. De prioriteit ligt nu bij overleven. Het lichaam moet zich dus constant bezig houden met de directe energiebehoefte in plaats van met het gezond houden van de cellen.

Stress laat ook zijn sporen na in het brein. Problemen die je door de constante aanmaak van stresshormonen kunt krijgen zijn dat je je psychisch steeds minder goed gaat voelen. Dit kan zich uiten in een constant opgejaagd gevoel, dat je agressief reageert of in de vorm van depressie of burn-out klachten.

 

Wat maakt dat de één zoveel meer stress heeft dan de ander en waarom verschilt dit zo?

Je mindset of fundament speelt een belangrijke rol bij wat je als stressvol ervaart en hoe je hiermee omgaat. Hoe ons fundament, ons basisvertrouwen, wordt gevormd, is bepalend voor onze emotionele ontwikkeling en hoe we omgaan met stress.
Werken aan je basisvertrouwen maakt weerbaarder en dit helpt je beter om te gaan met stressvolle situaties. Hierdoor krijgt ongezonde stress minder kans.

Meer weten over stress en stressmanagement?

Comments are closed.