Rapport

De juiste coach kiezen is niet gemakkelijk. Je ziet misschien door de bomen het bos niet meer, maar aan de andere kant: er is dus genoeg keuze. Hoe zorg je ervoor dat jij de juiste keus maakt uit dit enorme aanbod? Dus hoe kies je nou een coach? Om het iets makkelijker te maken zijn er 5 zaken waar je naar kunt kijken.

  • Wat voor soort coach past bij jouw probleem?

Weet je waar je op gecoacht wilt worden of wil je dit samen met de coach onderzoeken? Het is belangrijk dat de coach goed aansluit bij wat jij nodig hebt. Er zijn heel veel soorten coaches voor de diverse gebieden. De Personal- of Life coach, Loopbaan coach, Performance coach, Business coach ect.

Het is heel goed mogelijk dat een coach meerdere gebieden kan begeleiden omdat sommige soorten coaching dicht bij elkaar liggen. Denk bijvoorbeeld aan het vinden van balans tussen werk en privé of je persoonlijke ontwikkeling wat je ook verder helpt in je carrière.

  • Welke methodes gebruiken ze?

Voordat je een keuze maakt voor een bepaalde coach, zou je kunnen onderzoeken welke begeleidingstechnieken de coach gebruikt en vanuit welke missie-visie hij werkt. Zo zijn er onder andere: NLP, RET, Socratisch coachen, Oplossingsgericht, Motiverende gespreksvoering en Provocatief coachen. Voor het beste resultaat is het vooral belangrijk dat de techniek bij je past.

  • Is er een klik?

Bij de meeste coaches kun je kiezen voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek. Maak gebruik van deze mogelijkheid om te ervaren hoe iemand is, of hij de juiste vragen stelt en hoe jij je bij deze persoon voelt. Vertrouwen is de basis voor goede coach sessies. Je weet vrijwel direct of de klik er is, maar schroom niet om meerdere coaches te zien voordat je een keuze maakt. De klik bepaalt namelijk voor een deel de effectiviteit van het traject.

  • Een groot bureau of eenmansbedrijf?

Eenmansbedrijven zijn vaak goedkoper dan de grotere bureaus, maar dit betekent niet dat er kwaliteitsverschil is. Het gaat tenslotte om de persoon door wie jij wordt begeleid en niet het hele bedrijf.

  • Beroepsorganisatie

Sommige coaches zijn aangesloten bij een beroepsorganisaties, waardoor de coach zich houdt aan de beroepscode van die organisatie. Andere coaches hanteren alleen de beroepscode. Het is wel belangrijk te weten dat lidmaatschap van een beroepsorganisatie geen garantie is voor kwaliteit of een goede match.

 

Tenslotte

Sessies met een goede coach kan zeer veel resultaat opleveren. Deze zijn niet altijd allemaal direct zichtbaar. Nieuwe vaardigheden, gedragsverandering, bewustwording en bepaalde inzichten hebben tijd nodig. Je oude overtuigingen en strategieën hebben zich immers ook jaren mogen ontwikkelen.

Comments are closed.