productivity

Ben je niet zo heel productief op je werk? Dat ligt dus niet aan jou, maar aan je manager. Dit blijkt uit een onderzoek van ADP. Maar 22% van de Europese werknemers is maximaal productief en dat is de schuld van de manager. Op de tweede plaats staat niet functionerende systemen en processen. De Nederlander zet afleiding van collega’s op de derde plaats.

 

Veel managers hebben een hekel aan managen

Ben jij manager, dan zit de kans erin dat je bent doorgegroeid naar deze leidinggevende rol. Je begint als professional in een bepaalde functie en na verloop van tijd krijg je promotie. Je krijgt dan ineens te maken met heel andere taken en moet aandacht hebben voor medewerkers en hun verhalen. Heel wat anders dan alleen met je vak bezig hoeven zijn. Het profiel van een manager verschilt dus heel erg met dat van de professional. Dit is waarom veel managers dan ook een hekel hebben aan managen.

Goed management, of een goede managementstijl zou dus heel veel verschil kunnen maken in de productiviteit van medewerkers. De meest effectieve stijl is mensen naar eigen inzicht hun werk laten indelen en ze van feedback voorzien. Mensen hebben behoefte aan persoonlijke aandacht en een luisterend oor. Veel managers zijn hier slecht in en lopen hiervoor weg.

 

5 tips

Wat kunnen werkgevers doen om de productiviteit te bevorderen? – 5 tips van ADP

  1. Focus op vaardigheden: Werknemers zijn natuurlijk productiever naarmate hun vaardigheden beter aansluiten op hun functie.
  2. Investeer in managers: Lijnmanagers spelen een cruciale rol in het optimaal benutten van hun personeel, want zij moeten de mensen aansturen en motiveren, rekening houdend met de doelen van de organisatie.
  3. Geef werknemers autonomie: Werkgevers kunnen hierop inspelen door de juiste balans te vinden tussen het bieden van structuur en vrijheid in hoe zij hun werk indelen.
  4. Gebruik de juiste tools: Productiviteit gaat over slimmer werken, niet harder, dus als trage, achterhaalde technologie de voortgang in de weg zit, is het misschien tijd voor een upgrade.
  5. HR-ondersteuning: HR-teams spelen een belangrijke rol in het ondersteunen van de leidinggevenden en managers die het beste uit hun werknemers willen halen.

 

Wil jij je persoonlijke stijl van leidinggeven onder de loep nemen of heb je behoefte aan een klankbord?

Geef jouw professionele en persoonlijke ontwikkeling de aandacht die het verdient!

Bron: ADP

 

 

Comments are closed.