Dertigers dilemma

Steeds meer twintigers en dertigers krijgen hier mee te maken: het dertigers dilemma of de quarterlife crisis. Een midlifecrisis, maar dan eerder. Je twintiger jaren waren onbezorgd. Je hebt gestudeerd wat je leuk vond en de economie was booming. The sky was the limit! Nu ben je al een paar jaar aan het werk en dus geen starter meer. Om je heen krijgen mensen een gezin, misschien jij ook wel. In de media lees je over al die twintigers en dertigers die het gemaakt hebben, miljonair zijn of van hun passie hun werk hebben gemaakt.

Maar als alles kan, wat kies je dan?

Is dit alles? Waar doe ik het allemaal voor? Wie wil ik zijn? Dit zijn de vragen waar je mee worstelt en die gaan over identiteit en zingeving. Je leeft in een tijd van onbegrensde mogelijkheden, dus alles kan! Maar als alles kan, wat kies je dan? Wat zou je anders willen en kunnen doen? Veel dertigers (en twintigers) willen alles meemaken. Het gevolg: keuzestress.

 

5 Tips om uit je dertigers dilemma te komen

 

  • Weet wie je bent (ken je drijfveren), of kom dit te weten. Wees eerlijk met jezelf en neem jezelf onder de loep. Wat zijn je kwaliteiten? Wat geeft je energie? Waar heb je een hekel aan?
  • Definieer je eigen definitie van succes. Succes hoeft niet te maken te hebben met status of geld. Kijk naar wat je te bieden hebt en voor andere kunt betekenen.
  • Stop met vergelijken. Als je om je heen kijkt zie je mensen die het beter doen, verder zijn. Maar wat zegt dit werkelijk. Het zijn uiterlijkheden. Je ziet wat zij willen dat je van ze ziet. Vergelijken heeft dus geen zin want je ziet niet het hele plaatje.
  • Breng tijd door met mensen van een andere leeftijd. Iemand van een andere generatie kan je nieuwe inzichten geven, ander perspectief.
  • Stel concrete korte termijn doelen. Als je nog niet helemaal weet wat je wilt met je leven, houd het dan bij de korte termijn. Wat kan en wil je nu doen om een beter gevoel te krijgen. Je hoeft nu immers ook nog niet je hele leven uit te stippelen.

Wil je weten hoe jij scoort op De Dilemma Barometer? Doe hier de test van Monsterboard.

 

Het is belangrijk om de vragen die je hebt niet te negeren, want dat vergroot de kans op een burn-out. Praat dus over je gevoelens. Dit kan natuurlijk met je familie of vrienden. Maar bedenk ook dat je altijd professioneel advies in kan schakelen, bijvoorbeeld van een coach.

Maak vandaag nog een afspraak!

 

Comments are closed.