Bij ontslag maakt het niet uit of dit komt door je eigen slechte prestaties of door dat van de organisatie. Voor jou betekent dit een proces van rouw. Er zijn 5 fases waar iedereen doorheen gaat. Niet allemaal op dezelfde manier en ook niet noodzakelijk in dezelfde volgorde.
1.Ontkenning
In eerste instantie kun je het niet geloven. “Dit is een vergissing! Dit gaat zeker niet over jou.” Misschien denk je wel, “Er is een fout gemaakt en die gaan ze rechtzetten.” Dit is een normale reactie op heftige emoties.
2. Boosheid
Dan zie je in dat je niet langer kunt ontkennen. Je raakt geïrriteerd en gefrustreerd. Je vraagt je af: “Waarom ik? Waarom overkomt mij dit? Wie zijn schuld is dit!”
3. Onderhandelen
In de derde fase gaat het om hoop. De hoop dat je dit hele proces kunt omkeren. Bijvoorbeeld: ” Als ik nou heel hard werk en laat zien dat…” of ” Als ik nu beloof beter…”
4. Depressie
Al snel leidt dit richting een gevoel van verdriet of depressie. “Wat heeft het allemaal nog voor zin.” In deze fase komt de realiteit hard aan. Je hebt geen controle over wat er gebeurd, je voelt je hulpeloos en onzeker. Je sluit je af voor de mensen die dicht bij je staan en bent stil.
Soms nemen mensen hun boosheid en depressie mee naar de volgende baan, wat zorgt voor problemen met productiviteit, persoonlijke relaties en efficiëntie.
5. Acceptatie
Tenslotte wordt het rustig. Je voelt weer meer controle, je hoeft niet meer te vechten. “Misschien is het wel beter dat ik verder ga.” In deze fase ervaar je zelfvertrouwen en ben je klaar voor de toekomst.
Hoewel het kan helpen je te realiseren dat anderen ook door dezelfde ervaringen en emoties heen gaan, zijn er altijd variabelen die elke situatie uniek maken. Deze bepalen de hevigheid, de tijd die het kost om hier doorheen te komen en het effect op je leven.
Er zijn geen short-cuts, je zal door al deze fases heen moeten, maar er is licht aan het eind van de tunnel! Neem de tijd en gebruik deze om de juiste keuzes te maken.